48-vuotias raahelainen kahden alakouluikäisen pojan isä vastaa aamulla hyväntuulisena puhelimeen ja kertoo kuulumisiaan ja samalla siitä, mitä Pohjanmaan Taksille kuuluu tällä hetkellä toimitusjohtajan näkökulmasta.

Keskustelu kääntyy ensin lasten etäopiskeluun ja vallitsevaan maailmantilanteeseen. Ylikuljun lapset opiskelevat kotona, niin kuin lähes kaikki alakouluikäiset. Haastattelijan myös etäkoulussa opiskeleva lapsi onnistuu keskeyttämään koko keskustelun hetkeksi ja naurahdamme sattunutta tilannetta sekä pohdiskelemme valloillaan olevaa erikoista aikaa.

“Toivottavasti joskus päästään normaalitilanteeseen, mutta kyllähän tämä koronaepidemia jättää pysyviä jälkiä”, Ylikulju toteaa.

Kuva: Vesa Joensuu, Raahen Seutu

Ylikulju päätyi taksialalle ikään kuin verenperintönä.

“Isäni on ollut taksiyrittäjänä jo ennen kuin olin syntynyt. Taksit ovat olleet lapsesta asti perheen kuvioissa mukana ja myös äitini on ajanut taksia oman työnsä ohella. Olen päätynyt asemaani ihan omasta tahdosta ja intohimosta alaa kohtaan. Minulle on tullut ajamisen kautta taksialan luottamustoimia ja lopulta päädyin toimitusjohtajaksi Pohjanmaan Taksiin”, Ylikulju kertoo.

Pohjanmaan Taksi Oy on vuonna 1993 perustettu, taksiyrittäjien omistama tilausvälitysyhtiö, jonka välitystoiminta Raahessa sijaitsevassa taksikeskuksessa alkoi vuonna 2011. Taksikeskus välittää vuosittain yli 600 000 taksitilausta Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun alueella ja palvelee vuoden jokaisena päivänä, vuorokauden ympäri.

“Vuonna 1990 olen ajanut taksilla ensimmäisen ajovuoron, kun olin armeijasta viikonloppuvapaalla. Ajoin vuoron isäni taksilla. Tästä kun meni vajaa vuosi, niin isäni joutui jäämään sairaseläkkeelle ja jatkoin yritystoimintaa vuodesta 1991 alkaen. Sillä tiellä nyt ollaan”, Ylikulju toteaa.

 

Taksiala on opettanut Ylikuljua vuosien saatossa. 

“Olen nähnyt elämän monet puolet ja asiakkaiden ilot ja surut. Taksin taustapeilistä näkee kaikki mahdolliset elämänvaiheet. Taksiala opettaa hyväksi ihmistuntijaksi”, Ylikulju kertoo.

Unelmista puhuttaessa Ylikulju toivoo, että saa jatkaa taksialalla työskentelyä sekä luottamustoimessa taksiliiton varapuheenjohtajana, lakimuutosten ja koronan luomasta epävarmuudesta huolimatta.

“Koronavirus on vaikuttanut taksiyritysten osalta meidän alueellamme niin, että 50-90 % liikevaihdosta on kadonnut yhdessä yössä 16.3.2020 alkaen. Tilausvälitysyhtiön osalta samana yönä katosi 50 % tilausmäärästä. Koko henkilöstö ollaan jouduttu lomauttamaan vaiheittain. Tämä on ennen kaikkea taloudellinen haaste meille kaikille”, Ylikulju kertoo.

“Onneksi koronaepidemian myötä on muodostunut myös uusia kehitysideoita ja taksialalla tehdään kovasti töitä niiden eteen. Tällaisesta poikkeustilanteesta voi seurata jotain hyvääkin”, Ylikulju toteaa.

Tulevaisuudelta Ylikulju toivoo, että epidemiasta päästäisiin mahdollisimman nopeasti yli ja takaisin normaaliin elämään. “Talouspuoli kärsii niin paljon, että tämä on kansantaloudellisesti todella merkittävä juttu. Pidetään kaikesta huolimatta lippu korkealla ja mieli virkeänä, vaikka nyt vaikeaa onkin”, Ylikulju kiteyttää.

 

Kiinnostiko juttu? Tutustu seuraavaksi premium-kuljettaja Marko Jalavan elämään ja uraan!